Τα τυροκομικά προϊόντα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέσο λήψης θρεπτικών ουσιών, περιέχοντας ασβέστιο, πρωτεΐνες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται τυριά παρά γάλα, αφού η συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους υπερισχύουν. Ο πιο διάσημος τόπος παραγωγής τυριών στην Ελλάδα θεωρείται ότι είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά, τα οποία σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αραβικές πηγές είχαν το παρατσούκλι “Τυρόπολις”. Εκεί, η επιστήμη της τυροκομίας ανθούσε και οι ντόπιοι διοικούσαν επιτυχημένες τυροκομικές επιχειρήσεις.
Οι τυροκόμοι της Κρήτης, ειδικοί στον τομέα τους, αναλαμβάνουν επιδέξια τη βιομηχανική ή την τεχνική παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων, αποκτώντας κύρος στην αγορά. Σε αυτές τις τυροπαρασκευές, παράγονται τυριά πολλών ειδών, μοναδικά και μη. Μετά από σκληρή εργασία και θερμή υπομονή, οι καταναλωτές έχουν την τιμή να δοκιμάσουν κατσικίσια και ωριμασμένα τυριά, μυζήθρα ή γλυκομυζήθρα, ξεροτήρι και άλλα εκλεκτές παρασκευές.
Οι τυροπαραγωγοί της Κρήτης ακολουθούν κυρίως τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να εκφράζεται η επιδεξιότητα των παλιών τυροκόμων με τον καλύτερο τρόπο.
Συνολικά, οι Έλληνες γνωρίζουν πολλά για το τυρί. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων, με τη Γαλλία να ακολουθεί στενά. Έτσι, ανάμεσα στα διάφορα άλλα προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στο ελληνικό έδαφος, το τυρί καταλαμβάνει ένα ξεχωριστό μέρος στην ελληνική αλυσίδα παραγωγής.
Θα απολαύσετε επίσης μερικά από τα τυριά της Κρήτης στην Πασιφάη με διάφορους συνδυασμούς. Η Πασιφάη προμηθεύεται τα τυριά της από τα Σφακιά των Χανίων και συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με έναν από τους κορυφαίους, βραβευμένους τυροκόμους της Κρήτης, τον Μανούσο Τσιτσιρίδη.