Η Πασιφάη μέσα από τις γεύσεις και τη φιλοξενία της σας μεταφέρει στην όμορφη Κρήτη και τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτη με έθιμα και παραδόσεις στην Κρήτη. Πολλά μάλιστα, έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ένα ταξίδι παραδόσεων στη Χριστουγεννιάτικη Κρήτη!
Ο χοίρος των Χριστουγέννων ή Χοιροσφάγια
Τα Χοιροσφάγια είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα, αλλά διατηρείται ακόμα σε αρκετά χωριά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, κάθε οικογένεια μεγάλωνε ένα γουρούνι. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο χοίρος σφάζεται και σερβίρεται ως κυρίως πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ό,τι απομένει από το κρέας του χοίρου συντηρείται και φυλάσσεται, ώστε να καταναλωθεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Έτσι, αξιοποιώντας το κρέας, οι Κρητικοί φτιάχνουν λουκάνικα, απάκια (καπνιστό κρέας), τσιλαδιά/πηχτή, σύγλινα, ομαθιές, τσιγαρίδες.
Καρακατζόλια και “ακοίμητο” τζάκι
Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά που γεννιούνται την ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή αυτά που έχουν συλληφθεί την ημέρα του Ευαγγελισμού, μεταμορφώνονται σε καρακατζόλια, μικρά άτακτα και σκανταλιάρικα πλάσματα (καλικάντζαροι) που εμφανίζονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόνο κατά την ημέρα των Φώτων που γίνεται ο αγιασμός, εξαγνίζονται τα καρακατζόλια και γίνονται ξανά άνθρωποι. Για αυτό, κατά την παραμονή των Χριστουγέννων συνηθίζεται να ανάβουν οι Κρητικοί το τζάκι, ώστε να κρατούν μακριά τα άτακτα καρακατζόλια, αλλά και τα κακά πνεύματα. Το τζάκι συνεχίζει να μένει αναμμένο καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.
Παραδοσιακά κάλαντα
Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά σε δυάδες ή σε παρέες των περισσότερων ατόμων γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι για να τραγουδήσουν τα κρητικά κάλαντα με συνοδεία συχνά οργάνων (τρίγωνο, λύρα, κιθάρα, κ.λπ.). Τα κρητικά κάλαντα λέγονται ακόμη και σήμερα.
Το έθιμο της ζύμης και των κλαδιών
Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων έβαζαν οι νοικοκυρές λίγη ζύμη σε ένα πιάτο και περίμεναν βεγγερίζοντας πότε η ζύμη θα ανέβαινε, ώστε να γίνει προζύμι. Πίστευαν ότι εκείνη τη στιγμή γεννάται ο Χριστός. Παρόμοιο είναι και το έθιμο με τα κλαδιά και τους βλαστούς που οι νοικοκυρές έκοβαν την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων και έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Κατά την παράδοση, αυτά άνθιζαν την ώρα της γέννησης του Χριστού.
Ασκελετούρα
Το σκυλοκρέμμυδο ή ασκελετούρα είναι ένα φυτό, το οποίο ακόμα κι όταν ξεριζώνεται από τη γη συνεχίζει να ανθίζει. Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης την Πρωτοχρονιά στολίζουν στην πόρτα της εισόδου ένα σκυλοκρέμμυδο ως σύμβολο καλής τύχης και ευφορίας για το σπιτικό.
Το έθιμο της πέτρας
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι Κρητικοί σε κάποιες περιοχές της Κρήτης συνηθίζουν να τοποθετούν μία μεγάλη πέτρα στην είσοδο της πόρτας. Η πέτρα συμβολίζει τα γερά θεμέλια, τη γαλήνη και την ευτυχία που θέλουν να φέρουν στο σπίτι τους οι Κρητικοί με την έλευση του νέου έτους. Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο που έχει διατηρηθεί από τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η καλή χέρα
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά που επισκέπτονται κάποιο σπίτι, κάνουν, δηλαδή, ποδαρικό, θεωρείται ότι θα φέρουν τύχη στο σπιτικό και για αυτό τους δίνεται “καλή χέρα”, δηλαδή κάποιο χρηματικό ποσό συνήθως ή κάποιο κέρασμα.
Γλυκίσματα
Κατά την περίοδο των γιορτών, οι Κρητικοί , πέρα από τα γλυκά που φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα, συνηθίζουν να φτιάχνουν ξεροτήγανα, λουκουμάδες, γλυκοκουλούρες, μυζηθρόπιτες, σαμουσάδες και κατιμέρια. Επιπλέον, στο Ηράκλειο της Κρήτης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι συνηθίζουν να τρώνε μπουγάτσα, ώστε και η υπόλοιπη χρονιά τους να είναι γλυκιά.
Κάποια από αυτά τα γλυκίσματα φυσικά και μπορείτε να τα απολαύσετε με μια επίσκεψη σας στην Πασιφάη μαζί και με άλλες μοναδικές, παραδοσιακές κρητικές γεύσεις και ξεχωριστό κρασί!
Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και σας περιμένουμε στον χώρο μας!